Логанбери

Логанбери (Rubus × loganobaccus) е хибрид, подобен на тайбери, произведен от опрашването на растенията от къпина сорт "Aughinbaugh" (Rubus Ursinus) с диплоидна червена малина (Rubus idaeus). Растението и плодовете приличат повече на къпини от колкото на малини, но цвета на плодовете е тъмночервен, а не черен. Логанбери се отглеждат с търговска цел, и от градинари.


Отглеждане
Растенията са здрави и по-устойчиви на болести и студ, отколкото много други плодове. Логанбери са по-често отглеждани в домакински градини.

Един храст обикновено произвежда около десет разклонения. Те не са толкова изправени като на малината и се извиват по-скоро като своя къпината. Растежът може да бъде недисциплиниран, храстите да нараснат пет фута или повече на година. Някои градинари отглеждат храстите по стена или телена рамка. Старите храсти умират след втората година, и трябва да се режат, тъй като те могат да боледуват, и също така да попречат на реколтата.

Плодове узряват за около два месеца, като цяло от началото на лятото до края на сезона, за едно растение в даден момент по средата на сезона се появяват плодове в различни етапи, от цъфтежа до падеж. Зърната се прибират, когато имат дълбоко пурпурен цвят, а не червен. Всеки храст може да произвежда 7кг до 8 кг плодове в годината. Растенията продължават да имат плодове за около 15 години, и също може самостоятелно да се разпространяват.

Употреби
Логанбери могат да се консумират пресни, без подготовка, или се използват за сок, или в конфитюри, пайове, плодови сиропи и вина. Както и при други къпиномалинови хибриди, тези плодове могат да се използват като взаимозаменяеми с малини или къпини в повечето рецепти.


Логанбери е популярна напитка в западен New York и части от Онтарио. Логанбери напитки могат да бъдат намерени на щандове на магазините в цялата област, както и няколко заведения за бързо хранене го продават, има и млечни шейкове, ароматизирани с логанбери сироп.

  Поръчка

No comments:

Post a Comment

Ефективни Микроорганизми