Мурсалски чай

Билка за всяка болка

Няма нищо по-приятно от чаша мурсалски чай през зимата, да се скриеш на топло, да гледаш падащите снежинки и да отпиваш от меката напитка носеща аромат на късно лято, напомнящ за окъпаните в роса цветя и билки, за полюшваните от вятъра ливади, за пробуждащия се ден, жужащите пчели, спокойствието на планината. Не само през зимата, а целогодишно този чай дава тонус и сили.

Мурсалският чай е билка, използвана от много време от родопчани, известни със своята жизнеспособност и дълголетие. Освен тонизиращо чаят има и укрепващо, антимикробно, антианемично и противовъзпалително действие. Снижава риска от инсулт и сърдечен инфаркт, понеже намалява кръвното налягане. Мурсалският чай предотвратява развитието на ракови клетки и пречиства организма - доказано е, че е много добър антиоксидант. Съдържа мед, кобалт, желязо, цинк, магнезий, калий, натрий и др. Голямо е количеството от флавониди, които са главните активни вещества с антиоксидантно  и противомикробно въздействие. Има също етерични масла и танини. Лекарите го препоръчват за лечение на болести на дихателната система и на отделителната система. Чаят лекува пикочно-проводните канали и простатите, чернодробни и бъбречни заболявания, кашлици, бронхити. Мурсалския чай е известен също като "българската виагра". Самият чай е с много силен специфичен аромат. Има сладникав вкус и леки нотки на мента.




Как се приготвя мурсалски чай?

Едно стръкче от чая се слага в 250 ml прясна вода, която се загрява до кипене. След това се оставя да ври 5 минути докато добие златист цвят. Прецежда се и се пие подсладен, най-добре с чист пчелен мед. Най-добър ефект може да получите при еднократно използване на стръкчетата.

Поръчка

No comments:

Post a Comment

Ефективни Микроорганизми