Йоща

Йощата е от семейство Grossulariaceae. Латинското наименование е Ribes nidigrolaria, RibesXnidigrolaria. Тя е хибрид между цариградско грозде и касис. Представлява растение с много стъбла и без бодли. Листата са закръглено нарязани и овласени, събрани в снопчета на къси дръжки и ширината им е 6-7 см в диаметър. Цветовете и плодовете са събрани в гроздчета. Йощата е еднодомно и самоопрашващо се растение. То е плоден храст, слабо познат у нас, определено заслужаващ повече внимание, защото е непретенциозен за отглеждане. Напълно зимоустойчив за нашите условия. Височината и ширината достигат до 2 м.

Отглеждане и цъфтеж
Растението е за предпочитане да бъде на слънчево или полусенчесто място, и влажна, но добре дренирана почва. Йощата е сравнително толерантна към бедни почви и засушаване, но за да има добро плододаване, са нужни грижи - да се тори и да се полива редовно. Най-голямата си урожайност достига след около 3-4 години. При идването на зимата е добре да се премахнат най-слабите клонки. А през юни месец е препоръчително клоните на целия храст да се съкратят, за да се контролира едрия му ръст, а и това помага за залагане на повече цветни пъпки през следващата година. На 3-4 години може да се прави подмладяваща резитба, при която се изрязват най-старите клони.


Цъфтежът е невзрачен. Цветовете са зеленикаво-червеникави, събрани в гроздчета, появяват се през април-май. Плодовете на йощата зреят неравномерно - през юли - август. Харесвани са и от птиците. 

Използване: 
Вкусът им е леко кисел и среден между този на касиса и цариградското грозде. За да са добре узрели, на цвят трябва да са черни. Могат да се употребяват пресни, консервирани или замразени. Богати са на витамин С. Отглежда се много лесно и има богат урожай.

Поръчка

No comments:

Post a Comment

Ефективни Микроорганизми