Годжи Бери


Произход
Растението годжи бери е високо оценявано още от древни времена и се използва сравнително много в традиционната китайска медицина. Първата информация за него датира от земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай, където плодът е бил отглеждан още 5000 г. пр.н.е.

Днес най-много плантации се намират в Азия и Югоизточна Европа. В Китай годжи бери е известно като храната на столетниците.

Тези малки червени плодчета са познати и под наименованието лиций и мерджан и са сред любимите храни на Стинг, Мадона, Кайли Миноуг и Мик Джагър.


Хранителни свойства
Плодовете на годжи бери имат сладникав вкус и фина структура, която допуска да се берат единствено ръчно. Най-добре е да се употребяват пресни, но понеже са деликатни и с малък срок на годност в свежо състояние, те се сушат или се подлагат на механична дехидратация чрез топлинни потоци.

Плодовете могат да се приемат и под формата на сок и даже вино, запарват се като чай или се приготвят като тинктура. Годжи бери може да се комбинира с мюсли, кисело мляко, овесени ядки, супи, сладкиши, салати, кремове, десерти от грис или бисквити.



Състав и здравословни свойства
Препоръчителната доза годжи бери за един ден е около 30 г. Също така той е неподходящ плод за деца под 5 годишна възраст. С това количество обаче организмът си набавя повече витамин С от портокалите, повече желязо от една порция червено месо и повече бетакаротин от морковите.

В състава на годжи бери влизат доста витамини от група В, витамин А, полизахариди, антиоксиданти, аминокиселини, селен, магнезий,  фосфор, йод, калций, цинк, калий, мед и никакъв холестерол. В 100 г от плода има 82 калории.

Можем да получим тонизираща напитка чрез запарване на 1 чаена лъжичка от плода с чаша гореща вода за около половин час. Напитката се изпива в рамките на деня на два-три пъти на равни порции. Едно от качествата на годжи бери е че укрепва сърцето.

Можете да намерите годжи бери и в изсушен вид. Растението помага за поддържане на младия вид на кожата, действа превантивно срещу чернодробни, сърдечносъдови и бъбречни проблеми, подобрява метаболизма и зрението,  укрепва имунната система, намалява целулита, пречиства организма от токсини и е подходяща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите и др.

Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на патогенните бактерии и гъбички, а нови изследвания показват, че редовната консумация на годжи бери може да повиши мъжкото либидо.


Вредни страни
Съществуват и някои рискове от използването на годжи бери. Ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови (домати, картофи, пиперки), е по-добре да избягвате годжи бери. Ако сте предразположени към газове, диария, подуване на стомаха или състоянието ви в момента е такова, също е препоръчително да не приемате плодове от лиций.

Поръчка

No comments:

Post a Comment

Ефективни Микроорганизми