През 17 век авокадото е пренесено в Европа от испанските флотилии, а през 19 век е разпространено в Африка Азия и Австралия.
За най-големи производители на авокадо в световен мащаб днес се считат САЩ, Колумбия, Мексико, Бразилия, Доминиканската република и други, а в Европа – Испания, Италия, Португалия, Гърция и Турция.Известни са над 500 вида авокадо, основните 3 са мексиканско, гватемалско и западноиндийско. Съществуват хибридни форми и при трите вида. Въпреки многото колебания, авокадото се смята за плод, а не зеленчук.
Плодът е често наричан “алигаторова круша” заради зелената обвивка като крокодилска кожа и крушоподобната форма.
Отглеждане на авокадо
Авокадото расте добре в районите с мек климат. Западноиндийските сортове процъфтяват при влажен, тропически климат и замръзват при 0 градуса. Гватемалските видове са свикнали да растат на по-хладно, на висока надморска височина и са издръжливи при -2 градуса. Мексиканските видове са свикнали да растат по сухи, субтропични плата и процъфтяват при средиземноморски климат. Те са издръжливи при -5 градуса.
Мексиканските видове узряват от 6 до 8 месеца от цъфтежа, докато Гватемалските видове обикновено се берат от 12 до18 месеца. Плодовете могат да продължат да се уголемяват, дори и след узряването им. Лилавите видове трябва да достигнат своето пълно оцветяване преди да започнат да се берат.
Гватемалските видове могат да се съхраняват свежи при 15-20 градуса до шест седмици. Мексиканските видове се обезцветяват бързо и изискват незабавна консумация.
Авокадото е дебело, вечнозелено дърво, което произвежда много листа в началото на пролетта. То е бързо развиващо се с възрастта. Присадените растения обикновено раждат плодове в рамките на една до две години в сравнение с необходимите от 8 до 20 години за производството на разсад.
Цветовете на авокадото се появяват през януари – март, като крайните съцветия съдържат от 200 до 300 малки жълто-зелени цветчета. Всяко съцветие произвежда само от един до три плода. Западноиндийските типове авокадо произвеждат огромни, гладки, кръгли, лъскави, зелени плодове, които са с ниско съдържание на масло и с тегло до 2 кг. При Гватемалските видове плодът е средноголям, яйцевиден или крушовиден, с грапава кора и достига възчерен-зелен цвят, когато узрее. Плодовете на Мексиканските сортове са малки, с тънка кора, като се превръщат в гланцирано зелени или черни, когато узреят.
Вътрешността на авокадото е зелена в близост до кожата, като става жълтеникава във вътрешността, близо до неядливите яйцевидни семена. Авокадото е твърдо, когато е току що набрано, но в последствие омеква до достигане на маслена текстура. Авокадото не се подлага на термична обработка защото започва да горчи.
Състав на авокадото
Биохимичният състав на авокадото напомня повече на ядки, отколкото на плод. Авокадото осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човек.
Авокадото е добър източник на желязо, мед, цинк, калий и магнезий, на витамини К, А, C, D, В1, В2, В6, А, РР, Е. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Хранителен състав на 100 г авокадо: 218 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати.
Избор и съхранение на авокадо
Ще познаете добре узрялото авокадо по наситения му зелен цвят. Кората му е бляскава, без наличие на пукнатини, черни петна и сухи участъци. Неузрялото авокадо може да узрее поставено в панер на стайна температура за около седмица. Когато авокадото узрее добре, кората му започва постепенно да потъмнява.
Все още зеленото авокадо не бива да се съхранява в хладилник. Зряло авокадо може да се запази в хладилник до около две седмици. Най-добре съхранявайте разрязано авокадо с кората. За да не покафенее отгоре е необходимо да го поръсите с лимонов сок. Дори да потъмнее, не се притеснявайте, защото то все още е годно за консумация. Ако не ви допада, просто изрежете кафявата част с нож. Разрязаното авокадо също може да се постави в найлонов плик и да се държи в хладилника.
Ако искате да замразите авокадо, трябва да го направите на каша. Разполовете го, извадете костилката и изгребете с лъжица месестата част. Намачкайте я добре и разпределете във формички за лед. След като се замрази, махнете формичките и съхранявайте във фризера в найлонов плик. Така може да съхраните авокадото до 3 месеца.
Кулинарна употреба на авокадото
Преди да се насладите на вкуса на авокадо, трябва да знаете, че авокадото се консумира само в суров вид. Ако се подложи на термична обработка, започва да горчи.
Свежото авокадо е много вкусно в пюрета, сандвичи и гарнитури за риба. Авокадо на пара може да се консумира с ядки и зеленчуци. Пасираното авокадо влиза в състава на небезизвестния сос Гуакамоле. Салата с пиле или скариди с нарязано авокадо е много вкусно и екзотично изкушение. Авокадото се съчетава идеално с препечен хляб и зеленчукови кюфтета. Авокадото влиза в състава на много екзотични салати, зелени салати или обикновена салата с домати и риган.
В Америка от авокадото приготвят сладолед, а в Индонезия го ползват дори за коктейли. В допълнение, авокадото е чудесна добавка към сосове, супи, шунка и морски дарове. Ако решите може просто да го намажете на филийка и да го посолите.
Ползи от авокадото
Съдържанието на масло в авокадото е на второ място след маслините, а понякога дори и в по-голямо количество. Биохимичният състав на авокадото дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в ежедневното хранене. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.
Клинични проучвания показват, че маслото на авокадото може да намали холестерола в кръвта. Семената и екстрактите от листата на авокадото се използват с различно медицинско предназначение, включително и лечение на диария, дизентерия и като антибиотик.
Авокадото се използва при лечението на диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, язва, гастрит и анемия. То засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания и укрепва имунната система. Действа положително върху нервната система и психиката. Полезно е и за жените, тъй като регулира месечния цикъл. Казано по-накратко - тропическият плод има "лекарства" за почти всички болести.
Тъй като авокадото е много богато на антиоксиданти и минерални вещества, то се превръща в чудотворен плод, който освен здравословни ползи, повишава тонуса и удължава младостта.
Авокадото нормализира кръвното налягане и намалява риска от очни болести,
Как да изберем авокадо?
Плодът трябва да е добре узрял, за да се усети напълно вкусът му. За да проверим, трябва да притиснем леко. Авокадото не бива да е твърдо, а еластично. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини.
Зимуване
Авокадото е топлолюбиво растение. През есента саксията трябва да се прибере на топло и по възможност някъде в стаята, където да се огрява от слънцето. Напролет, когато температурите се станат по-високи, може да извадите растението навън.
Авокадото расте добре в районите с мек климат. Западноиндийските сортове процъфтяват при влажен, тропически климат и замръзват при 0 градуса. Гватемалските видове са свикнали да растат на по-хладно, на висока надморска височина и са издръжливи при -2 градуса. Мексиканските видове са свикнали да растат по сухи, субтропични плата и процъфтяват при средиземноморски климат. Те са издръжливи при -5 градуса.
Мексиканските видове узряват от 6 до 8 месеца от цъфтежа, докато Гватемалските видове обикновено се берат от 12 до18 месеца. Плодовете могат да продължат да се уголемяват, дори и след узряването им. Лилавите видове трябва да достигнат своето пълно оцветяване преди да започнат да се берат.
Гватемалските видове могат да се съхраняват свежи при 15-20 градуса до шест седмици. Мексиканските видове се обезцветяват бързо и изискват незабавна консумация.
Авокадото е дебело, вечнозелено дърво, което произвежда много листа в началото на пролетта. То е бързо развиващо се с възрастта. Присадените растения обикновено раждат плодове в рамките на една до две години в сравнение с необходимите от 8 до 20 години за производството на разсад.
Цветовете на авокадото се появяват през януари – март, като крайните съцветия съдържат от 200 до 300 малки жълто-зелени цветчета. Всяко съцветие произвежда само от един до три плода. Западноиндийските типове авокадо произвеждат огромни, гладки, кръгли, лъскави, зелени плодове, които са с ниско съдържание на масло и с тегло до 2 кг. При Гватемалските видове плодът е средноголям, яйцевиден или крушовиден, с грапава кора и достига възчерен-зелен цвят, когато узрее. Плодовете на Мексиканските сортове са малки, с тънка кора, като се превръщат в гланцирано зелени или черни, когато узреят.
Вътрешността на авокадото е зелена в близост до кожата, като става жълтеникава във вътрешността, близо до неядливите яйцевидни семена. Авокадото е твърдо, когато е току що набрано, но в последствие омеква до достигане на маслена текстура. Авокадото не се подлага на термична обработка защото започва да горчи.
Състав на авокадото
Биохимичният състав на авокадото напомня повече на ядки, отколкото на плод. Авокадото осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човек.
Авокадото е добър източник на желязо, мед, цинк, калий и магнезий, на витамини К, А, C, D, В1, В2, В6, А, РР, Е. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Хранителен състав на 100 г авокадо: 218 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати.
Избор и съхранение на авокадо
Ще познаете добре узрялото авокадо по наситения му зелен цвят. Кората му е бляскава, без наличие на пукнатини, черни петна и сухи участъци. Неузрялото авокадо може да узрее поставено в панер на стайна температура за около седмица. Когато авокадото узрее добре, кората му започва постепенно да потъмнява.
Все още зеленото авокадо не бива да се съхранява в хладилник. Зряло авокадо може да се запази в хладилник до около две седмици. Най-добре съхранявайте разрязано авокадо с кората. За да не покафенее отгоре е необходимо да го поръсите с лимонов сок. Дори да потъмнее, не се притеснявайте, защото то все още е годно за консумация. Ако не ви допада, просто изрежете кафявата част с нож. Разрязаното авокадо също може да се постави в найлонов плик и да се държи в хладилника.
Ако искате да замразите авокадо, трябва да го направите на каша. Разполовете го, извадете костилката и изгребете с лъжица месестата част. Намачкайте я добре и разпределете във формички за лед. След като се замрази, махнете формичките и съхранявайте във фризера в найлонов плик. Така може да съхраните авокадото до 3 месеца.
Кулинарна употреба на авокадото
Преди да се насладите на вкуса на авокадо, трябва да знаете, че авокадото се консумира само в суров вид. Ако се подложи на термична обработка, започва да горчи.
Свежото авокадо е много вкусно в пюрета, сандвичи и гарнитури за риба. Авокадо на пара може да се консумира с ядки и зеленчуци. Пасираното авокадо влиза в състава на небезизвестния сос Гуакамоле. Салата с пиле или скариди с нарязано авокадо е много вкусно и екзотично изкушение. Авокадото се съчетава идеално с препечен хляб и зеленчукови кюфтета. Авокадото влиза в състава на много екзотични салати, зелени салати или обикновена салата с домати и риган.
В Америка от авокадото приготвят сладолед, а в Индонезия го ползват дори за коктейли. В допълнение, авокадото е чудесна добавка към сосове, супи, шунка и морски дарове. Ако решите може просто да го намажете на филийка и да го посолите.
Ползи от авокадото
Съдържанието на масло в авокадото е на второ място след маслините, а понякога дори и в по-голямо количество. Биохимичният състав на авокадото дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в ежедневното хранене. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.
Клинични проучвания показват, че маслото на авокадото може да намали холестерола в кръвта. Семената и екстрактите от листата на авокадото се използват с различно медицинско предназначение, включително и лечение на диария, дизентерия и като антибиотик.
Авокадото се използва при лечението на диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, язва, гастрит и анемия. То засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания и укрепва имунната система. Действа положително върху нервната система и психиката. Полезно е и за жените, тъй като регулира месечния цикъл. Казано по-накратко - тропическият плод има "лекарства" за почти всички болести.
Тъй като авокадото е много богато на антиоксиданти и минерални вещества, то се превръща в чудотворен плод, който освен здравословни ползи, повишава тонуса и удължава младостта.
Авокадото нормализира кръвното налягане и намалява риска от очни болести,
Как да изберем авокадо?
Плодът трябва да е добре узрял, за да се усети напълно вкусът му. За да проверим, трябва да притиснем леко. Авокадото не бива да е твърдо, а еластично. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини.
Зимуване
Авокадото е топлолюбиво растение. През есента саксията трябва да се прибере на топло и по възможност някъде в стаята, където да се огрява от слънцето. Напролет, когато температурите се станат по-високи, може да извадите растението навън.
Поръчка
No comments:
Post a Comment