Шоколадова лоза - Akebia quinata

Шоколадовата лоза е дървесна бързорастяща увивна лиана. Тя се развива изключително бързо.
Разпространена е най-вече в Япония, Централен Китай и Корея. Може да се намери в поне 19 щата в източните САЩ. Завладяла е и югозападна Англия.



Описание

Шоколадовата лоза има тънки зелени стебла, които когато достигнат до зрелост покафеняват. Листата са разделени на пет части, наредени последователно на стеблото. Петурите са овални и дълги, с дължина 3-7 сантиметра, с пурпурен до синкаво-зелен цвят по-късно. Цветовете са шоколадово-лилави, около 3 сантиметра в диаметър и имат силен ванилов аромат, по-ясно усещащ се през нощта. Плодовете са плоски, лилаво-виолетови и продълговати, с 5-10 сантиметра дължина. Отвътре плодът е мек, с черни малки семчици. Шоколадовата лоза е топлолюбиво растение и в подходящите климатични условия остава вечнозелена. Семената обикновено поникват за 1-3 на температура от 15 С. Растението достига зрялост за период от пет години.



Отглеждане

Влажните и сенчести места са най-благоприятни за шоколадовата лоза. За предпочитане са леките песъчливи, влажни, даже кални почви. Растението може да живее дори в киселинна и алкална среда. То може да вирее и при по-висока температура, въпреки че харесва шарена сянка и по-северно изложение. Издържа до -20 С и е полу или вечнозелена при мека зима. Шоколадовата лоза се адаптира бързо, особено при добри климатични условия. Веднъж засадена и приспособена, акебията доминира над другите растения.


Приложение

Плодовете на Akebia quinata са ядливи, със сладникав вкус и се употребяват за правене на лекарства против ракови заболявания. Младите и нежни филизи се използват за консерви и салати. Листата могат да се използват за чай. Вътрешността на стеблата се използва в медицината за лечение на пикочния тракт. Те събират се късно на есен и се сушат за по-късна употреба. Коренът е антипиретик - може да се използва за понижаване на температурата.

Поръчка

No comments:

Post a Comment

Ефективни Микроорганизми