Karaka Black къпина

Произход
Karaka Black е хибрид сорт бери, който е получен от две Aurora х Comanche хибриди в хибридна-бери развъдната програма на Нова Зеландия. Първоначално е бил отглеждан само във Великобритания в продължение на няколко години, но вече е много популярен в световен мащаб.

Качество на плода и вкус
Плодът се показва добре и е много лесен за бране. Има дълга цилиндрична-конична форма, твърд е и лъскав. Размерът на плода е голям, със средно тегло 10-11g. Срок на годност на плодовете е изключителен дълъг.

Добив
Добивът на Karaka Black е висок, около 15 т/дка. В проучванията в Нова Зеландия, Карака Black е стигнала доходност от над 25тона/дка.

Сезон
Плодният сезон е много дълъг, с производство на висококачествени плодове за шест до осем седмици. Първите плодове узряват в средата на юли, след което плододаването може да продължи чак до септември, В Нова Зеландия, Карака Black започва да зрее в същото време като Silvan.


Растителни характеристики
Стъблата имат умерена енергия и не са толкова бодливи като другите къпини. Умерената жизненост прави този сорт растения подходящи за засаждане на един метър разстояние, за да се гарантира по-висок добив. Понеже растението използва повече енергия за да има големи плодове в продължение на дълъг период от време, то е по-малко интензивно, отколкото повечето къпини, така че е чудесно за малки пространства или големи саксии.

Устойчивост на болести
Растението има умерена устойчивост към мана (Peronospora sparsa), която е причината за "суха Бери болест" и към сиво гниене (Ботритис), поради здравина на плода. Това означава, че то се съхранява добре в хладилник.

Употреба
Карака Черно е подходящ за прясна консумация, преработка и домашно отглеждане. В хладен климат този сорт е много подходящ за голямо производство на плодове продажба.


Поръчка

No comments:

Post a Comment

Ефективни Микроорганизми