Червен касис

Касисите, които имаме, са плододаващи в момента.
Червеният Касис е плодно растение - храст с височина около метър и половина. Има широки и силно нарязани листа. Ако стрием листенца от касис между пръстите си, ще усетим силна, своеобразна миризма. Плодът е сладко-кисел и има миризма като тази на листата.
Касисът е студоустойчив и вирее добре на слънце, но расте нормално и на полусянка. Касисът има най-много витамини от всички други плодове. Той е 4—5 пъти по-богат на витамини от ягодата и лимона, 20 пъти — от вишната, 10 пъти — от ябълката, 100 пъти — от гроздето. Съдържа най-много витамин С, който прави храносмилането по-лесно. От плодовете на касиса се правят сиропи, сокове, вино и компоти.



Ползи от червения касис 
Зърната на червено френско грозде през XVI век са били считани за лечебни извори на
здраве.
Червено френско грозде се ползва в народната медицина.
Поради високото съдържание на пектин, червеният касис успешно премахва токсини от
тялото, има противовъзпалително действие,
предотвратява развитието на тумори, лекува стомашно-чревни разстройства.
Касисът съдържа необходимото количество желязо и калий, действа добре на сърцето и не позволява появата на отоци под очите. Червените плодове
касис също имат витамин А и F. В малки количества той съдържа витамините В1, В2, минерали, каротин, танини. На съдържанието на йод
е сравним с Райска ябълка и гуава ананас.

 Плодът може да бъде замразяван или сушен, използва се срещу алергии също. Сокът от червен касис има освежаващо и укрепващо действие, понижава температурата при простуда, стимулира перисталтиката, премахва усещането за гадене.
Сокът е полезен за храненето на децата. Плодовете и соковете от тях са
отлично средство за увеличаване на апетита и подобряване на дейността на стомаха
и червата. Червено френско грозде е полезно за страдащите от
хроничен запек. 

Поръчка

No comments:

Post a Comment

Ефективни Микроорганизми